Zakończenie roku szkolnego w Wąglikowicach

Uroczystość zakończenia roku szkolnego w Szkole Podstawowej im. NSZZ „Solidarność” w Wąglikowicach stała się okazją do wręczenia stypendiów najzdolniejszym uczniom oraz do wręczenia nagród w konkursie literackim organizowanym w ramach projektu „Uczniowskie vademecum bankowości”.

W 2022 roku stypendia w kwocie 1200 złotych otrzymali: Bartosz Kerlin, Amelia Majkowska. Ze względu na wojnę na Ukrainie Kapituła Funduszu Stypendialnego postanowiła przyznać stypendium zdolnej obywatelce Ukrainy, uczennicy Yulii Tokalenko. Stypendia wręczali Stefan Gawroński – Skarbnik Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” oraz Renata Tkaczyk Dyrektor Pomorskiej Fundacji Edukacji i Pracy.  Wyróżnieni uczniowie oprócz wysokich wyników w nauce, mogą się również pochwalić osiągnięciami w naukowych konkursach i pracach na rzecz lokalnej społeczności.

Nagrody w konkursie literackim na najlepszą pracę na tematy związane z bankowością i finansami wręczał pan Wiktor Kamiński – dyrektor Narodowego Banku Polskiego oddział w Gdańsku. Nagrody: tablet, opaskę sportową i power bank otrzymali uczniowie: 1 miejsce Marcelina Góra, 2 miejsce Bartosz Kerlin, 3 miejsce Amelia Majkowska. Wyróżnieni uczniowie otrzymali również od NBP srebrne monety okolicznościowe, na których uhonorowano polskich ekonomistów. Konkurs literacki odbywał się w ramach projektu „Uczniowskie vademecum bankowości” . Projekt finansowany jest przez Narodowy Bank Polski w ramach programu edukacji ekonomicznej.

Uczniom, nauczycielom i rodzicom serdecznie gratulujemy.