Loteria, czyli zabawa, która łączy i pomaga

Jedną z odsłon konferencji „Dialog społeczny w czasach kryzysu” – może nie tak poważną jak sama konferencja z 9 marca br., ale istotną dla idei stypendiów fundowanych przez NSZZ „Solidarność” – była loteria przeprowadzona podczas spotkania przedstawicieli organizacji zakładowych Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”.

Zebrane podczas loterii środki finansowe posłużą do ufundowania stypendium szczególnie uzdolnionemu uczniowi w kolejnej stypendialnej edycji. Rok w rok, w rocznice podpisania Porozumień sierpniowych, czyli 31 sierpnia, w historycznej Sali BHP Stoczni Gdańskiej wręczane jest, dzięki hojności organizacji związkowych i pojedynczych darczyńców, ponad dwadzieścia stypendiów Funduszu Stypendialnego im. NSZZ „Solidarność”.

Spora grupa zainteresowanych gości konferencji przy stosiku loterii jeszcze przed wejściem na salę konferencyjną zwiastował sukces przedsięwzięcia. zorganizowanego przez Pomorską Fundację Edukacji i Pracy. Kupując los dawało się sobie szansę na wygranie gadżetów i publikacji tematycznie związanych z „Solidarnością” oraz przekazanych na ten cel, jak np. model lampki górniczej, wykonanej w węglu. Każdy z losów wygrywał!

Na tę okazję artysta Genadiusz Picko przekazał obraz „Podlaska impresja”. To uznany w Polsce, i nie tylko, artysta, który ma za sobą serię indywidualnych wystaw. Obecnie mieszka i tworzy w Polsce. Jego twórczość powstaje pod wpływem impresjonistów Degasa, Moneta i Modiglianiego. Stąd sięganie po tematykę natury, pejzażu, postaci w ruchu, piękna kobiet.

– Krewni walczyli za Polskę. Dziadek Izydor Wydra w 1926 roku był w szkole podoficerskiej w Suwałkach. Żył za czasów dwóch okupacji nad Kanałem Augustowskim. W 1944 roku, gdy nadeszła armia Berlinga, dziadek do niej wstąpił i jako artylerzysta, szlakiem bojowym doszedł do Berlina. Trzech braci mojej babci też walczyło i oddało swoje zdrowie za Polskę – wspominał w rozmowie z nami malarz, podczas jednego z pobytów w Gdańsku. Jego praca trafiła w ręce Lucyny Kwasek, z Regionalnej Sekcji Służby Zdrowia NSZZ „S” do której uśmiechnęło się szczęście w losowaniu. Wśród nagród głównych był też obraz autorstwa Olgi Buchowki oraz dwie okolicznościowe srebrne monety.

– Loteria to tylko na pozór emocjonująca rozrywka, gdyż ta nasza jest wyjątkowa. Ona ma nas łączyć w duchu wsparcia dla edukacji i w idei solidarności, także z naszymi przyjaciółmi z Białorusi. Ma też zasilić fundusz stypendialny. Jest to doskonała promocja idei przekazywania 1,5 procenta z naszego podatku na rzecz organizacji pożytku publicznego, do czego osobiście zachęcam. Mamy możliwość zdecydowania na co pójdzie część podatku – zapraszam do wspierania naszych stypendystów – relacjonuje Renata Tkaczyk, dyrektor Pomorskiej Fundacji Edukacji i Pracy.