21 uczniów otrzymało stypendia im. NSZZ „Solidarność”

31 sierpnia w historycznej Sali BHP Stoczni Gdańskiej nastąpiło wręczenie stypendiów Funduszu Stypendialnego im. NSZZ „Solidarność”. W tym roku przyznano 21 stypendiów. Otrzymali je uczniowie ze szkół z Gdańska, Gdyni, Chojnic, Pucka, Kolbud, Starogardu Gdańskiego, Rumi, Kościerzyny oraz Tczewa.

Do tej pory, w 18. edycjach stypendium udało się przyznać 689 stypendiów. Stypendia wynoszą do 1.200 zł brutto. Zebrano na nie prawie 650 tys. zł. Główne wpłaty to dary organizacji zakładowych NSZZ „Solidarność”. Wpłaty dokonują także osoby prywatne, czasami firmy, choćby CHIPOLBROK, czy Fundacja „Solidarni ze Stocznią Gdańską”.

Fundusz to ludzie – darczyńcy, organizatorzy, stypendyści i ich rodzice . Od początku prace związane z jego funkcjonowaniem wykonywane są społecznie. Ich imienny wykaz znajduje się w publikacji, którą wydano w 2017 r. przy okazji XV rocznicy funkcjonowania Funduszu. Obecna Kapituła to Stefan Gawroński (od 2006 roku do chwili obecnej), Renata Tkaczyk (od 2010 roku do chwili obecnej), Anna Kocik (od 2012 r. do chwili obecnej). Ważne pozostaje poparcie dla Funduszu ze strony liczącego 65 osób Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S”, w tym przewodniczącego Regionu Gdańskiego – Krzysztofa Dośli.

Tegoroczną nowością regulaminową w ubieganiu się o stypendia był obowiązek załączenia do wniosku wypowiedzi ucznia „Moje spotkanie z Solidarnością”. Kapituła wprowadziła go w roku czterdziestolecia Związku.