Piotr Kujawski – wypowiedzi uczestników projektu Senior w świecie finansów

– Zainteresowało mnie to, jak bank prowadzi politykę pieniężną i monetarną. Dyrektor gdańskiego oddziału NBP szczegółowo tłumaczył, na czym polega polityka pieniężna państwa i jaka jest w tym rola Banku Centralnego, a jaka oddziałów. Ja, podobnie jak moi koledzy i koleżanki, słuchałem go z ciekawością. Chciałbym, żeby było więcej szkoleń o tematyce finansowej, warto wiedzieć bowiem, jak właściwie zadbać o swoje oszczędności. Gdy wracałem ze spotkania, rozmawiałem z sąsiadami i pochwaliłem się, że idę właśnie z banku. Byli zaskoczeni, pytali, czy i oni też mogliby przyjść i się czegoś dowiedzieć. Brakuje edukacji dla starszych, a niewiedza wzbudza niepokój, pamiętam o hiperinflacji, jak szybko wtedy złoty tracił wartość i chciałbym wiedzieć, jak w takiej sytuacji postępować z majątkiem. Chcę wiedzieć, jaka jest sytuacja w kraju, na co zwracać uwagę, lokując oszczędności, jak powstają i czym wyróżniają się „piramidy finansowe”, żeby nie wpaść w ich sidła i nie stracić pieniędzy.